Een beetje geschiedenis

Scierie Petitjean: 1862-1867
Scierie et huilerie Poncelet: 1867-1873
Scierie Collard: 1878-1952

Zagerijen waren talrijk in de regio. Ze werden gemakkelijk geïnstalleerd langs de kreken, zelfs in afgelegen hoeken, omdat het gemakkelijker was om gezaagde producten te vervoeren dan hele bomen. De schrijnwerkerij was tot dan slechts een werkplek en geen privéwoning.

Deze zaagwatermolen dateert uit de 19de eeuw. De houtzaagmolen “Sciérie Collard” of Sciérie Cocole” (zo genoemd naar de vroegere uitbaters) is gelegen op een hoogte van 360 meter, nabij het hoogste punt van de provincie Namen (Croix Scaille, 502 meter), op het beekje Barré, in een bosrijke omgeving. Na de tweede wereldoorlog verviel de installatie en in de jaren 1970 werd het gebouw verkocht aan Jacques Pivin, burgemeester van Koekelberg.

Hij bouwde het om tot woning met behoud van de zaaginstallatie, die volledig geïntegreerd werd in de leefruimte. Het kleine verblijfvertrek van de houtzager werd omgebouwd tot een keukentje. De zaaginstallatie had wel zijn functie verloren. Het waterrad werd continu draaiende gehouden met watertoevoer vanuit de vijver die gevoed werd vanuit het beekje Barré.

In 2011 werd het molendomein verkocht en in 2014 kochten de huidige eigenaars de zagerij en renoveerden het tot een mooi vakantiehuis voor 15 personen zodat meerdere mensen van deze prachtige locatie kunnen genieten.